Saturday, March 7, 2015

Bajadera

Bajadera/slika/833785/

Sastojci


Priprema

Vrijeme pripreme:
40 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Šećer i vodu staviti na vatru.Kada proključa,neka vri 3 minuta.
  2. 2
    Skloniti sa vatre,dodati orahe i keks.
    Malo prohladiti pa u mlako dodati margarin.
    Masu podijeti na dva dijela,u jedan dio staviti 4-5 kašika od pripremljene glazure i umijesiti.
    Na dno tepsije staviti tamni dio i poravnati vlažnim dlanovima.
    Preko tamnog dijela staviti svijetli dio i opet poravnati.


  3. 3Moja bajadera/slika/1990645/
    Priprema glazure br.1 :
    Glazuru lagano otopiti na blagoj vatri,miješati da ne zagori i ostatak preliti preko gotove bajadere.

    U poslednje vrijeme glazuru radim po ovom fantasticnom receptu od EnaOS...
    Prethodno bajaderu preko noci ohladim na staklenom posluzavniku i sutradan je prelijem glazurom...
     pa cu u sastojke iz tog recepta pridodati ovom ...
  4. 4
    Dobro ohladiti u frižideru,pa sjeći sa pricekom od 5minuta na štanglice 6x2 cm(ovo mjerenje obavezno odraditi trokutom,mada opet znaju biti nejednake)....
    Stanglice sjeći skalperom,pomagati se trokutom ako treba...

Posluživanje

Koliko je važan ukus bajadere (a on zavisi od vrste i količine keksa) ,toliko je važno bajaderu  lijepo isjeći.
Mene je fascinirala mamajac svojim receptom i objašnjenjem,...te slikama....jednom sam probala....moj utisak je "ni manje bajadere,ni više posla" .... uz svo poštovanje,ja sam se ipak vratila "svome stadu" :

No comments:

Post a Comment