Sastojci
Bajadera
- 700 gršećera
- 18 kašikavode
- 300 grmljevenih oraha
- 300 grmljevenog keksa (ja koristim plazmu)
- 200 grmargarina
Glazura br.1
- 50 grmargarina
- 150 grčokolade
- 5-6 kašikemlijeka ili vode
- 2 kašikešećera
Glazura br.2-fenomenalna
- 125 grmargarina
- 1 kasikaulja
- 250 grcokolade
Priprema
- 1Šećer i vodu staviti na vatru.Kada proključa,neka vri 3 minuta.
- 2Skloniti sa vatre,dodati orahe i keks.Malo prohladiti pa u mlako dodati margarin.Masu podijeti na dva dijela,u jedan dio staviti 4-5 kašika od pripremljene glazure i umijesiti.Na dno tepsije staviti tamni dio i poravnati vlažnim dlanovima.Preko tamnog dijela staviti svijetli dio i opet poravnati.
- 3/slika/1990645/Priprema glazure br.1 :Glazuru lagano otopiti na blagoj vatri,miješati da ne zagori i ostatak preliti preko gotove bajadere.U poslednje vrijeme glazuru radim po ovom fantasticnom receptu od EnaOS...Prethodno bajaderu preko noci ohladim na staklenom posluzavniku i sutradan je prelijem glazurom...pa cu u sastojke iz tog recepta pridodati ovom ...
- 4Dobro ohladiti u frižideru,pa sjeći sa pricekom od 5minuta na štanglice 6x2 cm(ovo mjerenje obavezno odraditi trokutom,mada opet znaju biti nejednake)....Stanglice sjeći skalperom,pomagati se trokutom ako treba...
Posluživanje
Koliko je važan ukus bajadere (a on zavisi od vrste i količine keksa) ,toliko je važno bajaderu lijepo isjeći.
Mene je fascinirala mamajac svojim receptom i objašnjenjem,...te slikama....jednom sam probala....moj utisak je "ni manje bajadere,ni više posla" .... uz svo poštovanje,ja sam se ipak vratila "svome stadu" :
No comments:
Post a Comment