Monday, March 9, 2015

Stapici sa slanim prelivom


Stapici sa slanim prelivom
Bolji nego iz pekare, jer poseduju tajanstveni sastojak-LJUBAV... Isproban
recept sa bloga Darkova Web Kuharica...
Autor: Dzipitka
1h i 40min Jednostavno
Sastojci
6 osobe
testo
1 kocka (oko 40g) kvasac
500 g meko brasno
3 kasike kisela pavlaka (20% m.m.)
50 ml ulje
250 ml mleko
1 kasicica secer
premazivanje
1 kasika ulje
1 kasika mleko
slani preliv
1 kasika so
1 kasika brasno
po potrebi voda
Priprema
1. Zagrejati 250 ml mleka da bude mlako. Odvojiti u lonce oko 50 ml mleka, dodati
kašicicu šecera i izmrvljen kvasac i ostaviti na toplom da nadode. U posudu za mešenje
staviti pola kolicine brašna, ulje, pavlaku, dodati nadošao kvasac i sa ostatkom brašna i
mlakog mleka zamesiti meko testo. Testo ostaviti na toplom da udvostruci svoju
zapreminu. Premesiti ga i podeliti na oko 12 loptica.
2. Svaku lopticu oklagijom razviti u krug, neka testo kad je razvijeno bude debljine 3-4
mm. Urolati u štapic. Redati u pleh obložen papirom za pecenje. Premazati smesom
mleka i ulja. Rernu zagrejati na 200°C i peci štapice oko 20 minuta. Pred kraj pecenja
izvaditi iz rerne, premazati slanim pelivom i vratiti u rernu da se preliv osuši.
3. Priprema slanog preliva: Pomešati kašiku soli i kašiku brašna, dodavati polako vodu uz
mešanje. Smesa treba da bude gucca od smese za palacinke. Paziti da se ne naprave
grudvice.
4. Napomena: U testo ne treba staviti celu kolicinu brašna, vec se doda po osecaju (oko
350-400 g) da testo bude meko i da se malo lepi za prste. Ostatak brašna se koristi za
posipanje podloge prilikom premesivanja i razvijanja testa.
Posluživanje
Uz jogurt, kiselo mleko, kefir... Uglavnom uz nesto hladno, da rashladi nepce, jer se
pojedu dok su jos topli
www.coolinarika.com

No comments:

Post a Comment