Sastojci
- biskvit:80 g glatkog brašna
- 40 g kaka u prahu
- 1/2 žličice sode
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 80 g šećera +1 žličica vanilja burbon šećera
- 2 jaja S veličine
- 80 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 60 g mljevenih lješnjaka,ribana korica veće naranče
- 1 žlica ruma
- 40 ml kipuće vode
- tamna krema:100 g tamne čokolade 60% kakaa
- 3 žlice vode
- 2 jaja S veličine
- 1 puna žlica šećera,prstohvat soli
- 100 ml vrhnja za šlag
- mliječna krema:100 g mliječne čokolade
- 2 žlice vode
- 2 jaja S veličine
- 1 puna žlica šećera,prstohvat soli
- 100 ml vrhnja za šlag
- preljev između krema:100 g tamne čokolade sa brusnicama
- 200 ml vrhnja za šlag
- 40 g sjeckanih lješnjaka
- preljev po vrhu:100 g tamne čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
Priprema
- 1Za biskvit prosijte sve suhe sastojke osim lješnjaka i korice naranče..Pomiješajte pjenjačom sve mokre sastojke osim kipuće vode.Mokre sastojke dodajte u suhe i lagano povežite mikserom.U tankom mlazu dodajite kipuću vodu uz stalno miksanje na najnižoj brzini.Špatulom umiješajte koricu naranče i mljevene lješnjake.Stavite peći u okrugli kalup 24 cm ili manji kockasti kalup .Pecite na 170C-35 min ili na 180C 25 min.Provjerite čačkalicom.Pečeni biskvit nakon 10 min preseliti u hladnjak na hlađenje.Ohlađen biskvit stavite na pladanj za serviranje i premažite nutelom.
- 2Priprema tamne muss kreme.Odvojite bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke stavite sa šećerom i soli na paru i mješajte lagano pjenjačom dok se šećer ne otopi,nekih 3-4 minuta.Preselite ih u zdjelu za miksanje i miksajte na najjačoj brzini da se bjelanjci ohlade nekih 7-10 minuta.Provjerite na dodir moraju biti hladni.Rastopite čokoladu na pari sa 2-3 žlice vode.Maknite sa vate i dodajte žumanjke razmućene pjenjačom.Vratite na paru i kuhajte još nekih 3 minute uz stalno miješanje da se žumanjci obrade.U mlaku čokoladu dodajte snijeg od bjelanjaka u par navrata mješajući pjenjačom da se poveže.Istucite u zasebnoj zdjeli vrhnje za šlag i dodajite pjenjačom u čokoladu u par navrata.Dobivenu kremu premažite na biskvit.Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
- 3Za preljev čokoladu sa brusnicama(imate kupiti u lidlu ima 50% kakaa) topite u vrhnju za šlag na pari ili laganoj vatri.U otopljenu čokoladu dodati sjeckane lješnjake.Preliti po ohlađenoj muss kremi.Saviti u hladnjak da se preljev stvrdne.
- 4Priprema mliječne muss kreme.Isto kao i za tamnu muss kremu.Obraditi bjelanjke na pari.Tuči dok se ne ohlade.Rastopiti čokoladu na pari.Maknuti sa vatre dodati žumanjke,obraditi na pari.Umiješati u čokoladu,snijeg od bjelanjaka,pa tučeni šlag.Preliti po stisnutom preljevu.Staviti na hlađenje.
- 5Kad se krema stisne prelijete ganašem.Topite čokoladu u vrhnju i prelijte po kolaču.Kad se stvrdne preljev ukrasite po želji.Ja sam radila prugice sa linoladom duo.
- 6Napomena:Ja sam koristila manje tamne čokolade jer sam imala čokoladu sa 74% kakaa pa mi je donja krema svijetlija nego bi trebala biti.Savjet:slažite kolač u obruču kojeg prekrijte plastificiranom folijom ili pek papirom.
No comments:
Post a Comment