Monday, March 9, 2015

ZZZ



Strudlice sa dzemom
Starinske, jednostavne, sto duze stoje to su ukusnije
Autor: Dzipitka
Jednostavno
Sastojci
1 casa kisela pavlaka sa 20% m.m.
1 casa svinjska mast
2 case meko brasno
prstohvat so
1 kesica prasak za pecivo
1 kesica vanilin secer
oko 100g secer u prahu
po potrebi domaci dzem od sljiva
Priprema
1. Svinjsku mast ostaviti neko vreme na sobnoj temperaturi da omekša. U posudu za
mešenje staviti pavlaku, pa cašom od pavlake odmeriti mast, i varjacom dobro umutiti
da se lepo sjedini. Zatim cašom od pavlake odmeriti brašno, pa ga dodati u smesu od
pavlake i masti, dodati i prašak za pecivo i prstohvat soli. Mešati varjacom, a zatim i
rukama umesiti testo. Možete ga ostaviti nekih 15 minuta u frižideru da odmori, a
možete ga i odmah razvijati. Na pobrašnjenoj podlozi testo razviti u pravougaonik,
dimenzija otprilike 32x40cm i debljine testa oko 0,5cm. Testo iseci po dužoj strani na 4
trake. Na sredinu svake trake staviti džem (otprilike jedna ipo supena kašika džema ide
na svaku traku testa), pa praviti rolnice, preklapajuci slobodne delove testa preko
džema tako da se susretnu, a onda prstima uštinuti ivice da se naprave šavovi. Veliki
pleh od rerne obložiti papirom za pecenje. Rolnice iseci oštrim nožem ili pica sekacem
na komade dužine oko 4cm i redati ih u pleh, šavom na dole. Peci na 180 stepeni, oko
20 minuta, dok ne pocnu da dobijaju rumenkastu boju. Malo prohladiti, pa uvaljati u
prah šecer zamirisan vanilom. U sastojcima sam napisala da se koristi domaci gušci
džem. Najbolji je od šljiva. Mogu se koristiti i kupovni, ali je veca verovatnoca da ce oni
prilikom pecenja da cure. Štrudlice se mogu redati i u podmazan pleh, ali je papir za
pecenje bolja ideja, baš zbog džema koji može da curi i da ulepi pleh.
Posluživanje
U sastojcima sam napisala da se koristi domaci gušci džem. Najbolji je od šljiva. Mogu se
koristiti i kupovni, ali je veca verovatnoca da ce oni prilikom pecenja da cure. Štrudlice se
mogu redati i u podmazan pleh, ali je papir za pecenje bolja ideja, baš zbog džema koji
može da curi i da ulepi pleh. Štrudlice na slici pravljene su sa domacim džemom od višanja.
www.coolinarika.com

No comments:

Post a Comment