Saturday, March 7, 2015

Jaretina s palentom

Jaretina_s_palentom_00/slika/1827987/

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe

Priprema

Vrijeme pripreme:
180 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1Jaretina_s_palentom_01/slika/1827993/
    Meso posoliti, popapriti, posuti suhim začinskim biljem i sve utrljati sa 1 žlicom maslinovog ulja pa staviti sa strane da odstoji barem sat vremena.
  2. 2Jaretina_s_palentom_03/slika/1827999/
    Pripremiti povrće: nasjeckati luk i prešin, mrkvu i papriku narezati na štapiće a češnjak na četvrtine.
  3. 3Jaretina_s_palentom_02/slika/1827995/
    Na 2 žlice ulja prepržiti meso sa svih strana da dobije boju, pa maknuti sa strane.
  4. 4Jaretina_s_palentom_04/slika/1828001/
    U istoj posudi popržiti par minuta luk, dodati češnjak, mrkvu i papriku pa pržiti još par minuta. Zaliti sa 1 dl vina i 1 dl balzamičnog octa i pustiti da prokuha dok se tekućina se smanji na jednu trećinu. Izvaditi sa strane.
  5. 5Jaretina_s_palentom_05/slika/1828005/
    U posudu vratiti meso, zaliti sa 1 dl vina pa kada vino prokuha poklopiti.
  6. 6Jaretina_s_palentom_06/slika/1828007/
    Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći poklopljeno 1,5 sat.
  7. 7Jaretina_s_palentom_07/slika/1828011/
    Nakon sat i pol izvaditi iz pećnice, otklopiti i prekriti povrćem pa tako otklopljeno vratiti u pećnicu na 20-30 minuta dok se lijepo ne zapeče.
  8. PRILOG - zapečena palenta
  9. 1Jaretina_s_palentom_08/slika/1828013/
    1 šalicu (2 dl) palente skuhajte u 3 šalice vode u koju ste dodalu žlicu maslinovog ulja i žličicu soli. Ja koristim instant palentu (kukuruznu krupicu) jer je odlična a i kuhana za 3 minute.
  10. 2Jaretina_s_palentom_09/slika/1828015/
    Kad je kuhana, maknite sa vatre i dobro umješajte 1 vrećicu ribanog Grana Padano sira. Pretresite u kalup (kojeg ste premazali maslinovim uljem) i pustite da se ohladi.
  11. 3Jaretina_s_palentom_10/slika/1828019/
    Kad se palenta ohladila, istresite je iz kalupa i narežite na ploškice debele 1 cm.
  12. 4Jaretina_s_palentom_11/slika/1828025/
    Ploške palente prepržite na vrućem maslacu da dobiju zlaćanu boju.
  13. 5Jaretina_s_palentom_12/slika/1828031/
    Služite kao prilog.
  14. 6Jaretina_s_palentom_13/slika/1828035/
    Dobar tek 

No comments:

Post a Comment