Sastojci
- 1,2 kgjaretine (kozletine)
- 1glavica luka
- 4češnja češnjaka
- 2mrkve
- 1svježa crvena paprika
- 1 žlicasjeckanog peršina
- 3 žlicemaslinovog ulja
- 1 žličicamješavine dalmatinskog začinskog bilja (ružmarin, majčina dušica, kadulja, bosiljak)
- 1 dlbijelog vina
- 1 dlbalzamičnog octa
- sol i papar prema ukusu
Prilog - zapečena palenta:
- 2 dlpalente (kukuruzne krupice)
- 6 dlvode
- 1 žlicamaslinovog ulja
- 1 žličicasoli
- 40 grribanog Grana Padano sira (1 vrećica)
- 1 žlicamaslaca
Priprema
- 1/slika/1827993/Meso posoliti, popapriti, posuti suhim začinskim biljem i sve utrljati sa 1 žlicom maslinovog ulja pa staviti sa strane da odstoji barem sat vremena.
- 2/slika/1827999/Pripremiti povrće: nasjeckati luk i prešin, mrkvu i papriku narezati na štapiće a češnjak na četvrtine.
- 3/slika/1827995/Na 2 žlice ulja prepržiti meso sa svih strana da dobije boju, pa maknuti sa strane.
- 4/slika/1828001/U istoj posudi popržiti par minuta luk, dodati češnjak, mrkvu i papriku pa pržiti još par minuta. Zaliti sa 1 dl vina i 1 dl balzamičnog octa i pustiti da prokuha dok se tekućina se smanji na jednu trećinu. Izvaditi sa strane.
- 5/slika/1828005/U posudu vratiti meso, zaliti sa 1 dl vina pa kada vino prokuha poklopiti.
- 6/slika/1828007/Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći poklopljeno 1,5 sat.
- 7/slika/1828011/Nakon sat i pol izvaditi iz pećnice, otklopiti i prekriti povrćem pa tako otklopljeno vratiti u pećnicu na 20-30 minuta dok se lijepo ne zapeče.
- PRILOG - zapečena palenta
- 1/slika/1828013/1 šalicu (2 dl) palente skuhajte u 3 šalice vode u koju ste dodalu žlicu maslinovog ulja i žličicu soli. Ja koristim instant palentu (kukuruznu krupicu) jer je odlična a i kuhana za 3 minute.
- 2/slika/1828015/Kad je kuhana, maknite sa vatre i dobro umješajte 1 vrećicu ribanog Grana Padano sira. Pretresite u kalup (kojeg ste premazali maslinovim uljem) i pustite da se ohladi.
- 3/slika/1828019/Kad se palenta ohladila, istresite je iz kalupa i narežite na ploškice debele 1 cm.
- 4/slika/1828025/Ploške palente prepržite na vrućem maslacu da dobiju zlaćanu boju.
- 5/slika/1828031/Služite kao prilog.
- 6/slika/1828035/Dobar tek
No comments:
Post a Comment