Saturday, March 7, 2015

DAMAT PAÇASI (Rumeli Yemeği)/Večera za mladoženju

/slika/2138977/

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1/slika/2138979/
    Operite dijelove piletine pa  stavite kuhati u slanu hladnu vodu.
    Moze se staviti i ostalo povrce kao za juhu pa da kasnije imate finu juhicu a moze i bez.Nemojte zaboraviti posoliti.
    Dok se juhica kuha cesce oberite pjenu kaje ce sekupiti na vrhu.Kuhajte na lagano pola sata ili dok koka ne omeksa.Kuhanu piletinu izvadite na tanjur da se ohladi.
  2. 2/slika/2138983/
    U protvan/ja sam koristila srednje velicine a mozete i u veliki koji dolazi s pecnicom ,premazite uljem.
    Stavite jufku jednu na drugu lagano naguzvajte .Premazite kistom i ulje.
    Stavite peci desetak minuta na 200C dok jufka se ne zapece i dobije finu boju.

  3. 3/slika/2139001/
    Kad je jufka pecena izvadite je vani i prelijte sa  juhom/4 dl.
    Pustite da stoji dok sve ne napravite.
  4. 4/slika/2139005/
    Napravite preljev:
    U lonac stavite cijela jaja,posolite,dodajte sitno nasjeckani cesnjak ,ocat,brašno ,jogurt,Sve dobro zamijesajte metlicom.Stavite na laganu vatru zagrijavanjte dok se ne zgusne kao gusti besamel.
  5. 5/slika/2139011/
    Ohladenu piletinu razvucite prstima u trakice.Obavezno bacite kozu.
  6. 6/slika/2139013/
    Slozite tavu:
    Na pecenu jufku stavite piletinu fino je rasporedite na piletinu prelijte je pripremlejnim preljevom od jogurta.
    Napravite drugi preljev:
    U posudu otopite maslac s ljutom tucanom paprikom.
    Prelijte preko tave.
    Sve skupa jos deset minuta zapecite na 200C.
    Izvadite pa puustite da se lagano ohladi prije nego servirate.

Posluživanje

Servirajte sa salaticama ,preliveno jogurtom.

No comments:

Post a Comment