Monday, March 9, 2015

Griz kolac


Griz kolac
Zaljeveni kolaci nisu moja slabost, ipak imam par favorita...evo jednog sa
grizom i orasima, preko 40 godina star, bar u mojoj kuhinji :-))
Autor: BiserkO
Srednje zahtjevno
Sastojci
7 kom jaja
4 kasike secera
7 kasika griza
2 sake oraha
korica jednog limuna
malo praska za pecivo
zaljev
15 kasika secera
1/2 l vode
1 kesica vanilije
limun izrezan na snitice
Priprema
1. Ulupati zumanca sa secerom.
2. Dodati griz (ravne kasike) i mljevene orahe (2/3 mljevenih i 1/3 grubo sjeckanih),
rendana korica jednog limuna i prasak za pecivo. Izmijesatti masu.
3. Posebno umutiti bjelanca i polako ih dodavati izmjesanoj masi. Masu istresti u
podmazan i brasnom posut kalup i staviti u zagrijanu rernu na pecenje otprilike pola
sata.
4. Secer, vodu i vaniliju staviti na sporet da prokuha. Nakon desetak minuta kuhanja
ubaciti limun izrezan na snitice. Ostaviti jos 7-10 minuta na sporetu.
Ovim sirupom prelijte peceni rashladjeni kolac. Rezite na manje kocke ili rombove i
sluzite rashladjeno.
Posluživanje
Ovaj kolac treba zaliti i ostaviti preko noci da griz moze dobro "nabubriti"/upiti agdu.
Koristim braon secer, mnogo je ukusniji.
Ukras je napravljen od marshmalow pahuljica u boji!
www.coolinarika.com

No comments:

Post a Comment