Monday, March 9, 2015
TORTA SA URMAMA
Kljucna poenta egzoticne kompozicije ukusa ove torte je izuzetan hrskav ukus
seckanih urmi u kombinaciji sa orasima.
Autor: Aanja
1h i 30min
Sastojci
12 osobe
patišpanj
10 belanaca
na vrh noža soli
200 gr prah šecera
200 gr seckanih urmi na kockice
1 cajna kašicica oštrog brašna za razdvajanje
kockica urmi
200 gr seckanih oraha
1 kesica vanilin šecera
osnovni fil
10 žumanaca sobne temperature
4 kesice vanilin šecera
250 gr putera ( može zamena margarin )
200 gr prah šecera
preliv za kore
1narandža iscedjen sok ili 4 supene kašike soka od narandže
završno ukrašavaje torte - šlag
2 kesice šlaga od vanile ili drugog po izboru ili pak slatke pavlake oko 1/2 lit
50 gr prah šecera
po potrebi vode ili mleka po uputstvu za pripremu šlaga
Priprema
Postupak :
1. 10 belanaca ( iz frižidera ) umutiti penasto, sa jedva, na vr´ noža soli, pa
dodati:
2. onih 200gr prah šecera i još mutiti mikserom dok se ne dobije masa
cvrstine da ne klizi iz posude. Tome dodati, mešajuci lagano, rucno,
prethodno pripremljenih:
3. 200gr sitno seckanih urmi uvaljanih sa 1/2 ravne kašike oštrog brašna i
200gr sitno seckanih oraha i
1 vanilin šecer i na kraju 2 kašike obicnog belog brašna.
4. Promešati lagano.
5. Sve ujednaceno izmešano, usuti u podmazan i pobrašnjavljen pleh,
ili samo malo namazan pleh na koji "zalepiti" papir za pecenje i staviti u
prethodno zagrejanu rernu da se pece!
6. Pece se - više suši tako da patišpanj ostane relativno svetao ( ne beo,
www.coolinarika.com
TORTA SA URMAMA
jer to ne može zbog urmi i oraha) oko 1/2 sata do 45 minuta na 180°C
-170°C , pa se smanji na oko 130 °C (zavisi od rerne)!
7. Patišpanj je gotov kada lepo nadode, odvoji se od pleha.
8. Rernu ne otvarati za vreme pecenja!
9. Prohladen patišpanj okrenuti na dasku, lagano odvojiti papir za pecenje,
preseci ga po dužini na dve jednake polovine (postavljaju se jedna na
drugu, a fil izmedu)!
1. Za fil potrebno : - 10 žumanaca sobne temperature - 4 vanilin šecera
11.Navedene sastojke ukuvati u šerpi na pari, i skloniti mešajuci da se
prohladi!
12.Posebno umutiti penasto - 250 gr putera ( može se zameniti sa istom kolicinom
margarina ) sa - 200 gr prah šecera
13.Prohladeni žuti fil od žumanaca dodavati kašiku po kašiku u penasto
umucen puter sa prah šecerom i lagano mešajuci masu ujednaciti.
Fil je gotov. 2/3 staviti izmedju kora, a 1/3 po vrhu i obodu torte.
14. Pripremiti: - 4 kašike ili sok od 1 narandže
2. Formiranje torte:
Presecene kore sa svake strane poprskati sa po 1 kašikom soka od
pomorandže.Sacekati da kore upiju, pa na donju naneti one 2/3 krema,
pa drugu 1/2 kore pa onu 1/3 krema po vrhu i oko bocnih strana torte!
Tako pripremljenu tortu staviti u rižider da se rashladi pre nanošenja
šlaga.
3. Dok se torta rashladjuje pripremiti: - 2 šlaga od vanile ili obicna
4. može krem šlag umesto šlaga ili pak umucena slatka pavlaka) - 50 gr šecera u prahu
Navedene sastojke dobro, po uputstvu ( sa vodom ili mlekom ) umutiti, za
nanošenje na tortu i formiranje konacnog izgleda torte!
Ukrasiti po želji i shodno prilici! Prijatno vam bilo !
Posluživanje
Vrlo izdašna torta za oko 24 komada velicine oko 10×7x1,1-1,3cm (širina x visina x debljina)
www.coolinarika.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment